Vogelgezang

Van oudsher is muziek altijd gerelateerd geweest met de omgevingsgeluiden van onze leefomgeving. Van daaruit hebben we geleidelijk aan onze muziek ontwikkeld tot wat het is vandaag de dag. Met deze Vogelgeluiden gaan we terug naar die oorsprong van interactie met de omgevingsgeluiden en naar die fascinerende wereld van natuurmuziek. Hieronder zie je alle vogels die we hier zullen imiteren. Klik op een foto om het geluid te horen. Verder hieronder vind je instructies per vogel.

Imiteer deze vogelgeluiden

Eurasian Hoopoe

Dwerguil

Ransuil

Koekoek

Zuidelijke Boobook

Tawny Frogmouth

Velduil

Turkse Tortel

Pied Currawong

Kerkuil

Grote Bonte Specht

Ruigpootuil

Groene Specht

Common Koel

Sperwer

Grijsrugorgelvogel

Een voor Een

Hieronder zijn 16 vogels en hun vogelgeluiden te zien en te horen (klik de geluids-iconen). Daarnaast wordt per vogelgeluid toegelicht hoe men dit geluid op de Thumpy duimfluit kan imiteren, inclusief een Thumpy-geluidsvoorbeeld. Probeer nu zelf met behulp van de aanwijzingen deze vogelgeluiden te imiteren. De vingerzetting is aangegeven door een speciale notatie, welke onderaan wordt toegelicht.

De Thumpy-Noot

De speciale Thumpy-noot is verdeeld in twee helften. De linker helft geeft het linker uiteinde van de fluit weer en de rechter helft van de noot het rechter uiteinde. Als een helft zwart is moet het betreffende uiteinde worden afgesloten met de duim. Als een helft wit is is deze open. Als een noothelft een beetje zwart is wordt het betreffende gat gedeeltelijk afgesloten. Bekijk nu de voorbeelden hieronder:

notehead-OO = open-open

notehead-OX = open-dicht

notehead-XX = dicht-dicht

notehead-XO = dicht-open

notehead-XP = dicht-gedeeltelijk dicht

notehead-PP = gedeeltelijk dicht aan beide zijden