SnelStart

Klik op de knoppen in de interactieve illustratie hieronder om te leren hoe de Thumpy-fluit te positioneren en hoe de vijf basisnoten te spelen.

explanation nl
  • Stap 1: Houd de fluit met het opgedrukte logo naar rechts (klik op de knop 'Volgende' hierboven).
  • Stap 2: Vervolgens oefenen we het correct plaatsen van de fluit: beweeg de fluit langzaam omhoog en omlaag naar de mond en probeer hem daarbij direct op de onderlip te plaatsen, zodat men met de onderlip nog net het blaasgat van de fluit kan voelen.
  • Stap 3: Met beide uiteinden helemaal open, blaas een eerste toon. Beluister het voorbeeldgeluid door op de geluidsknop te klikken.
  • Stap 4: Sluit met de rechterduim het rechteruiteinde af en blaas de tweede toon.
  • Stap 5: Sluit nu ook de linkerkant en blaas de derde toon
  • Stap 6: Open het rechteruiteinde en blaas de vierde toon.
  • Stap 7: Open nu ook het linkeruiteinde en blaas de vijfde toon. Deze toon moet het octaaf zijn van de eerste toon (controleer m.b.v. de geluidsknop). Je hebt nu de vijf basistonen gespeeld!
  • Stap 8: Zoek nu zelf naar andere tonen en klanken, bijvoorbeeld door de uiteinden slechts half of gedeeltelijk af te sluiten; door de fluit naar buiten en naar binnen te draaien en resp. de toon omhoog en omlaag te buigen (toonbuigingen, portamento); door het gebruik van boventonen; door trillers met de duim; door met de handpalm percussieve accenten te maken op een uiteinde; etc.…
  • Stap 9: Bekijk het Thumpy Boek voor meer informatie en 75 progressieve en amusante oefeningen alsook duetten.

Thumpy Notatie

Thmpy note-head

De speciale Thumpy-notatie gebruikt een noot met een linker- en een rechterhelft, wat de linker- en rechteruiteinden van de fluit weergeeft (links / rechts gezien vanaf de speler). Sluit een uiteinde met je duim indien aangegeven in de noot: een witte helft = open; een zwarte helft = gesloten. Hier zie je de eerste vijf basisnoten:

Thmpy basic scale

Hieronder in de bovenste notenbalk staan de meeste noten, die we op de Thumpy kunnen spelen. Daaronder staat een indicatie van de exacte toonhoogte ('pitch'). De vijf basistonen zijn in rood aangegeven en zijn prima geschikt voor beginners. De blauwe noten hebben vaak speciale technieken, als half-afdekken en het draaien van de fluit (zie uitleg onder), en zijn meer voor gevorderden.

Thmpy scale

Op de notenbalk hieronder staan nog enkele lagere tonen.

Thmpy scale low
close thumpy = Men kan verschillende 'halve' noten spelen door een uiteinde slechts fedeeltelijk te sluiten. In dat geval is de corresponderende notenhelft gedeeltelijk zwart.
note1 = Verlaag de basisnoot (open-open) door het rechteruiteinde gedeeltelijk te sluiten.
note2 = Verlaag de noot (open-gesloten) door het linkeruiteinde gedeeltelijk te sluiten.
note4 = Verhoog de noot (gesloten-open) door de fluit naar buiten te draaien.
note3 = Verlaag de noot (gesloten-gesloten) door de fluit naar binnen te draaien.